Zupa z pieczarkami, papryką i kurczakiem

Kolorowa zupa z pieczarkami, papryką i kurczakiem

Gdy tak siedzicie i myślicie co by tu dziś upichcić na obiad, po raz któryś przeglądacie znane wszystkim przepisy, ja przychodzę do Was z czymś nowym. To zupa jeszcze nie jedliście. Jest kolorowa, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. Nie potrzeba do niej także wielu składników. Zaczynamy?

Zupa z pieczarkami, papryką i kurczakiem – przepis

Składniki na około 4 porcje:

  • 1 litr bulionu drobiowego;
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka;
  • 6 pieczarek;
  • Pół cebuli;
  • Pół czerwonej papryki lub po ćwiartce czerwonej i żółtej;
  • 6 łyżek kukurydzy z puszki;
  • Pół szklanki drobnego makaronu;
  • 4 łyżki śmietanki 30% lub 18%;
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
  • sól, pieprz, po 1/3 łyżeczki kurkumy, słodkiej i ostrej papryki;
  • 1 łyżka oleju/oliwy + 1 łyżka masła.

Mała wskazówka. Jeśli zupa czy sosy często goszczą na Twoim stole to polecam Wam zawsze mieć u siebie chociaż litr bulionu, bo w każdej chwili można wyczarować z niego coś pysznego. Ale jeśli akurat go nie macie to nic straconego, wystarczy pęczek włoszczyzny, jakieś małe mięsko np. dwie nóżki z kurczaka i gotowe!

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. W garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i smażymy go z każdej strony na złoto.
Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 4 minut, często mieszając.
Dorzucamy do garnka pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone na plasterki pieczarki oraz masło.
Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 3 minuty, po czym dodajemy resztę przypraw.
Następnie dolewamy bulion, dodajemy kukurydzę oraz wsypujemy suchy makaron. Zwiększamy ogień, aż zupa się zagotuje. Próbujemy wywaru i sprawdzamy smak, dodajemy sól i pieprz, jeśli jest za mało wyrazisty.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut aż makaron będzie miękki. Zdejmujemy z ognia i dodajemy natkę pietruszki oraz zahartowaną śmietankę.
Zupa z pieczarkami, papryką i kurczakiem jest gotowa. Smacznego!

Jeśli nadal macie ochotę na coś smacznego, to koniecznie zajrzyjcie tutaj lub polubcie Gotuj Łatwiej na Facebooku!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *