Źródło: https://gotujzkasia.pl/2014/02/ciasto-3bit/

Ciasto 3BIT

Nie znam osoby, która w swoim życiu nie miałaby sytuacji awaryjnej pt.: niezapowiedziani goście. Nieważne czy to teściowa, czy dalecy kuzyni chcą do Ciebie wpaść – wypadałoby coś im podać. Gdy czasu mamy niewiele gotowanie obiadu z dwóch dań i pieczenie bezy nie wchodzi w grę. W takim przypadku polecam skupić się na jakości, a nie na ilości. Jednodaniowy obiad i szybki deser w zupełności wystarczą. Dziś przekażę w Wasze ręce przepis na ciasto, który uratował mnie wiele razy – 3BIT!
3BIT to ciasto bez pieczenia, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Lubię trzymać w domu składniki do niego, bo nigdy nie wiadomo, kiedy będzie potrzeba, żeby je zrobić 😉

Ciasto 3BIT – przepis.

Składniki na około 20 porcji:

  •  jedno opakowanie krakersów (ok. 300 g,
  • jedno opakowanie herbatników (ok. 400 g,
  • 1 puszka masy kajmakowej (ok. 500 g,
  • 750 ml mleka,
  • 200 g masła (miękkiego,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru),
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 opakowania fix-u do śmietanki,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • opcjonalnie: 100 gramów orzeszków arachidowych, solonych.

W większości przepisów na ciasto 3BIT nie używa się krakersów ani słonych orzechów. To tylko moja sugestia, ale uważam, że słony smak przełamuje słodkość tego ciasta, dzięki czemu całość zdecydowanie lepiej smakuje. Pierwszy raz, gdy robiłam 3BITa wypróbowałam jeden z przepisów z internetu, w którym nie było krakersów i orzeszków. Miałam wrażenie, że ciasto wyszło mdłe, więc przy następnej okazji udoskonaliłam ten przepis. Jednak jeśli nie jesteście fanami takich smaków, możecie pominąć słone składniki 😉

Przygotowanie:

Do 250 ml mleka wsypujemy oba opakowanie budyniu oraz dodajemy 3 łyżki cukru. Resztę mleka wlewamy do garnka i gotujemy aż do wrzenia – w tym czasie mieszamy dokładnie odlane wcześniej mleko z budyniem (nie może być grudek). Gdy mleko w garnku będzie powoli kipieć, dolewamy naszą masę, energicznie mieszając trzepaczką. Gdy całość będzie gładka, jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, po czym zestawiamy garnek z ognia. By móc użyć masy budyniowej w cieście musimy ją wystudzić (aby przyspieszyć cały proces możemy przelać ją do miski, zakryć górę folią spożywczą i wystawić np. na dwór jeśli jest chłodno).

Kolejny krok to wyłożenie formy 20×30 cm papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki, tak by dokładnie przykryły dno. Na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową.
Teraz możecie posypać kajmak solonymi orzeszkami i przykryć go warstwą krakersów. Jeśli jesteście zwolennikami tradycyjnych słodkich ciast, to pomińcie ten krok 😉

Następnie ubijamy miękkie masło na puszystą masę, do której stopniowo (najlepiej po łyżce) będziemy dodawać wystudzony budyń. Ubijamy masę aż będzie zupełnie jednolita i gładka.  Wykładamy ją na krakersy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.

Teraz do oddzielnej miski wlewamy śmietankę oraz dodajemy cukier wanilinowy i całość ubijamy na sztywno. Pamiętajcie, żeby pod koniec dodać dwa fixy. Piana będzie miała wtedy o wiele lepszą konsystencję. Ostatnim krokiem jest wyłożenie ubitej śmietany na herbatniki i posypane jej startą czekoladą.
Warto odstawić ciasto na 1,5-2 godziny, żeby warstwy przeszły smakiem :)

Smacznego!

Aż cieknie ślinka prawda? Po więcej smakołyków zajrzyjcie tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *