Muffiny

Muffiny jajeczno-warzywne

Czasem po powrocie z pracy nie mam ochoty na zimną kolację. Kanapki były na śniadanie, owsianka na noc to dla mnie złe rozwiązanie. I tak stoję po środku kuchni jak kołek i kombinuję. Otwieram lodówkę piąty raz, przeglądam szafki. I nagle mój wzrok pada na formę do pieczenia muffinów. Jeszcze jedno sprawdzenie lodówki i… mam pomysł. I to jaki smaczny.
Muffiny jajeczno-warzywne to kolacja dedykowana każdemu, ponieważ jej składniki są powszechnie lubiane i zazwyczaj będące w naszych lodówkach (jeśli akurat nie to zamienniki nie są problemem).

Muffiny jajeczno-warzywne – przepis.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 jajka
  • ćwiartka cukinii
  • 30 g sera mozzarella lub fety
  • 1 czerwona papryka (1/3 do ciasta, reszta na talerz)
  • szklanka liści szpinaku
  • 1/2 ząbka czosnku, startego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • sól i pieprz

Jeśli ktoś lubi to śmiało może zamienić ser mozzarella na kozi – smakuje równie dobrze! Dla antyfanów szpinaku w przepisie sprawdzą się również brokuły lub jarmuż. Wszystko zależy od Waszej inwencji 😀

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z funkcją termoobiegu. W czasie, gdy będzie się nagrzewał my myjemy, osuszamy i siekamy liście szpinaku. Cukinię oraz res trzemy na tarce o dużych oczkach a paprykę kroimy w niewielka kosteczkę.
W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i szczypiorku. Następnie dodajemy resztę składników: cukinię, ser, paprykę i szpinak. Całość mieszamy widelcem.
4 formy do pieczenia muffinów smarujemy oliwą lub masłem i wlewamy do nich masę.
Nasze muffiny jajeczno-warzywne pieczemy przez około 15 minut. Ja lubię pałaszować je do spółki z paseczkami świeżej papryki.
Smaczngo!

Tutaj możecie dowiedzieć się czegoś o mnie, a tutaj znajdziecie możecie śledzić mnie w social mediach!
Pozdrawiam cieplutko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *