bułeczki

Bułeczki zapiekane z jajkiem

Jak wiemy, śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.Uwierzcie, że warto zacząć od niego dzień. Gwarantuję, że od razu stanie się piękniejszy!
Może nie jest to danie, które zrobicie w 5 minut, ale macie moje słowo, że nada się idealnie na niedzielny poranek i dla dużej rodziny i dla singla.
Magia zapiekanych bułeczek polega na tym, że każdy może dostosować składniki i ich ilość do swoich upodobań.

Bułeczki zapiekane z jajkiem – przepis.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 bułki (pszenne lub żytnie),
  • 4 jajka,
  • 4-5 plasterków sera,
  • 4-5 plasterków szynki (lub boczku),
  • połówka papryki,
  • keczup,
  • majonez,
  • garść szczypiorku,
  • oregano,
  • sól, pieprz do smaku.

To składniki, po które ja sięgam najczęściej, ale możecie wykorzystać praktycznie wszystko, co macie w lodówce np. serek topiony, pieczarki, bekon, wszelkiego rodzaju sosy i przyprawy. Dosłownie cokolwiek na co macie ochotę :)

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, niech w między czasie się rozgrzewa.
Odcinamy górną cześć bułeczki i wydrążamy ja w środku. Następnie smarujemy wnętrze majonezem (wystarczy cienka warstwa), potem wykładamy plaster żółtego sera. kroimy paprykę na cienkie paseczki i układamy je w środku. Na nich „ląduje” szynka, a potem keczup.
Trzeba pamiętać, żeby zostawić w bułce wystarczająco dużo miejsca na jajko!
Gdy piekarnik mamy już rozgrzany do bułeczek wbijamy po jajku (uwaga, łatwo je rozlać!) posypujemy przyprawami i wkładamy do kuchenki na 15 minut.
Kiedy żółtka powoli zaczną się ścinać to znaczy, że zapiekane bułeczki są gotowe. Wyjmujemy je ostrożnie i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!

Wciąż głodny? Zobacz co jeszcze możesz przekąsić!
Chcesz więcej szybkich i smacznych przepisów? Śledź Gotuj Łatwiej na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *